Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Urushi lakk

Urushi lakk

Mi az urusi lakk?

Az urusi (vagy urushi) lakk a keleti lakkfa, más nevén lakkszömörce (Rhus verniciflua) gyantájából készül. A fa a 20 m magasságot is elérheti, a fa nedve, a nyerslakk tartalmazza az urusiolt. A nyerslakkból a nedvesség a filtrálás és alacsony hőfokú hevítés folyamata során elpárolog, színe sötétedni kezd, állaga finomodik.

Mi az urushi?

Az urushi lakk a keleti lakkfa, más nevén lakkszömörce (Rhus verniciflua) gyantájából készül. A fa a 20 m magasságot is elérheti, a fa nedve, a nyerslakk tartalmazza az urusiolt. A nyerslakkból a nedvesség a filtrálás és alacsony hőfokú hevítés folyamata során elpárolog, színe sötétedni kezd, állaga finomodik. A lakk színe ezt követően természetes anyagokkal keverve színezhető, leggyakoribb a fekete, barnásvörös, cinóber, sárga szín. Urushival eredetileg nem csupán fa vagy bambusztárgyakat vontak be, hanem agyag, papír, textil bevonására is szolgált. Jelenleg gyakran műgyanta alapra viszik fel.

A lakkozás iparművészeti ág, tudománya apáról fiúra szállt. A lakk 20-30 rétegben kerül felvitelre, a minta kidolgozásával, a szárítással és fényezéssel együtt mintegy 100

lépés szükséges egy olyan művészeti értékű használati tárgy elkészítéséhez, melyen nem fog az idő vasfoga.

A dekorációs technikák egyik legismertebbje a Maki-e, mely során a lakkrétegre arany illetve ezüst por segítségével kerül fel a dekor.  Majd lakkozás-fényezés követi egymást több lépésben.

Az urushi története Japánban

2000-ben Hokkaido szigetén találták a mindeddig ismert legrégibb urushi-lakkozott leleteket, melyek korát mintegy 9000 év körülire teszik. Hihetetlen, hogy felszínre kerülésükkor a lakk piros színe még mindig felismerhető volt! Nem is kell több a lakk tartósságának bizonyítékául, ugye?

Arról is tudomásuk van a kutatóknak, hogy már a 6. (!)  században a császári hivatal  lakkművesei az udvartartást lakkozott műtárgyakkal látták el.

 

 

Az urushi lakk antibakteriális hatása

Baktériumok típusa

 

1 ó után

2 ó után

4 ó után

6 ó után

24 ó után

Staphylococcus aureus

kontr

11000

12000

19000

22000

24000

urusi

13000

8000

1700

0

0

Escherichia coli

kontr

1200

1600

780

1000

600

urusi

2600

300

120

16

0

Salmonella enteritidis

kontr

7000

7500

9000

6100

1100

urusi

3000

2300

310

40

0

Vibrio parahaemolyticus

kontr

1100

780

740

650

6000

urusi

12

0

0

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az urushi lakkal bevont tárgyak antibakteriális hatását igazolták, a teszt (2001.1.18., Falcolife Science, Japán)  során műanyag alapú, urusi lakkal bevont edény és lakk nélküli műanyag kontroll-edény felszínére agar-talajba kevert baktérium-tenyészetet vittek fel. Adott idő elteltével a fennmaradó baktériumok számát hasonlították össze (lásd a táblázatban) .

Szemet gyönyörködtető, tartós és antibakteriális hatású...a valós, tartós értékek mentén, természet-közeli életet élőknek az urusi lakkos evőpálcikák, edények, tárolók, stb. megbízható és hű társaik a mindennapokban!

 

Forrásanyag, képek, további információk:

http://www.kuranomachi.com/urushi/uru3.html

http://www.morishige-furniture.co.jp/urushi/

http://web.kyoto-inet.or.jp/people/urushi/urushite/urushite.html

http://www.urushi-kobo.com

http://www.dymka.net/NAMIKI%20DUNHILL.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kimonó

A kimonó szó jelei a "kiru": viselni és a "mono": dolog – viselni való dolog, ruha.

Szabásmintája T betűre emlékeztet. Japánban viselete fontos szabálya hogy mindig a bal oldal keresztezze felülől a jobb oldali részt, fordítva balszerencsét hoz, hiszen így a felravatalozott elhunytakat öltöztetik.

Ha egy hagyományos női kimonót szeretnénk felvenni, több lépésben kell ezt megtennünk.

Az alaplépések a következők:

Az alsó ing, hadadzsuban és az alsószoknya, a szuszojoke felöltését a nagadzsuban követi, ami már a kimonóval azonos T-szabással rendelkezik. A kimonó gallérja alól kivilágít majd a nagadzsuban fehér gallérja, ami a japán kultúrában csábítóan szépnek vélt nyakra és tarkóra vonzza a tekintetet.

A kimonó hosszát könnyedén alakíthatjuk magunkhoz, hiszen deréktájékon alulról felhajtjuk - betűrjük azt, majd különböző arra szolgáló szalagokkal rögzítjük. Az obi (széles díszöv, melyet elegánsan megkötünk, hogy a hátrészt díszítse) alá párna kerül, hogy a háton levő díszítő csomót kihangsúlyozza, segítse az egyenes testtartást, valamint az is a célja, hogy a hölgy alakja „kokesi babát“ formázzon (a derék, kebel ne legyen feltűnő, mert ez így illendő). A kimonó kiegészítői sora varázslatosan bőséges, fejdíszek, táskák, indítják a sort, amit a haori kabátka zár. Fehér tabi zokni és lakkozott geta facipő illik hozzá.

 

A férfiak is nagadzsubant öltenek a kimonójuk alá, melyhez formális alkalmakkor hakama nadrág és  haori kabát illik.

 

 

A régi időkben kézzel szőtt és festett kimonókat sok család máig ereklyeként őrzi, értékük az egeket veri. Ha a selyem kimonón folt esett, annak kimosása szinte lehetetlen volt. A mai világ modern anyagai megengedőbbek viselőjükkel szemben, hiszen azok vegyi tisztítása lehetségessé vált. Ám a selyem ünnepi kimonók ára ma is akár egy autóéval vetekszik.

 

http://www.youtube.com/watch?v=7g13TIvF1U8&feature=related

a fenti videó egy szépségstúdió anyaga, mely a 21. életévüket betöltő, a felnőttek ünnepére készülő lányoknak szól, hiszen felölteni egy kimonót nem gyerekjáték, s e ritka alkalmakkor jól jön a segítség.

 

http://www.youtube.com/watch?v=RBgx30pEysA&feature=endscreen&NR=1

Yamauchi asszony a kimonó felöltését oktatja ebben a tv műsorban valamint az obi egy egyszerűbb megkötését szemlélteti.

 

http://www.bbc.co.uk/programmes/b017chpt

Relácia rádia BBC o výrobe kimon v dnešnej dobe v Japonsku, v anglickom jazyku.

 

A kimonónak több típusa létezik, az adott alkalomra, az év adott szakában, az adott személy (kor, családi állapot, stb.) számára megszabott etikett nagyon szigorú.

 

Emellet azonban meglepően kellemes viselet a nyári, pamut anyagú kimonó, amit jukatának hívunk. A jukatát szintén obival rögzítjük, mely azonban nem annyira széles, mint az ünnepi, selyemkimonóé. Természetesen kezelése is sokkal egyszerűbb, hiszen pamutról van szó. A nyári melegben nem öltenek alá alsó ruházatot, a lábra zokni nélkül kerül a fa geta ill. a rizsszalma zóri szandál. A nyári fesztiválokon, tüzijátékokon a japán lányok és fiúk, hölgyek és urak nagy előszerettel öltenek jukatát, de találkozunk vele a hotelekben, fürdőszállókban, fogadókban, ahol a vendégek ebben a kényelmes viseletben közlekednek. Ünnepi alkalmakra azonban felöltése nem való.

 

Kimonók – jukaták kínálatunkból

Sokáig fontolgattuk, vajon a jukata vagy kimonó elnevezést használjuk, hiszen a kimonóról elsősorban a selyem, ünnepi viselet jut az ember eszébe. Viszont nyári verziója, a jukata kevéssé ismert fogalom tájainkon, s mivel maguk japán partnereink is kimonónak nevezik e terméküket, az elnevezést mi is megtartottuk.

A mi kimonóink - jukatáink valamint a gyerkőcöknek kínált kényelmes dzsinbei, valamennyi Kiotóból származik. Partnerünk az anyagok tervezésétől a kimonók – jukaták varrásáig valamennyi munkafolyamatot kiotói varrodájában végzi. A kimonók – jukaták szabását és hosszát a jelenkor emberére, valamint a külföldiek igényei szerint alakították, hiszen világszerte árusítják termékeiket.

Anyaguk elsősorban pamut, mely kellemes viseletet és problémamentes kezelést garantál. Hogy a megkötésük se okozzon gondot, a termék egy vékonyabb anyagövet is tartalmaz. Ezzel az övvel az otthoni, kényelmes viselet garantált, de irigykedő pillantásokat zsebelhetünk be a fürdőszállókban isJ. Ha nyári sétára, fesztiválra készülünk csinos jukatánkban, akkor egy vékonyabb obival megkötött hosszú szabású verziót ajánljuk.

A kínálatunkban szereplő selyem kimonó béléssel, szegéllyel, kézi festéssel nem rendelkező, könnyű viselet, anyaga 100% selyem, mely a mindennapokban az otthon símogató luxusával ajándékozza meg viselőjét. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Info

Keresés