Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A sárkány éve

A sárkány éve

Bár Japánban 1873 óta a Gergely-naptár szerint, azaz január 1-én ünneplik az új évet, a mai napig nagy hatással van rájuk a kínai holdnaptár és az ahhoz fűződő hagyományok. E kalendárium szerint minden esztendőhöz rendeltetik egy a 12 állatövi jegy (patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya, disznó) közül, valamint egy az 5 elemből (fa, tűz, föld, fém, víz). Az idő így 60 éves ciklusokra oszlik, és mindegyik esztendő sajátos jelentéssel bír. Lássuk csak, mit is ígér akkor számunkra a fa sárkány éve. 

Lévén az egyetlen természetfeletti lény a kínai horoszkópban, a sárkány éve mindig is különlegesnek bizonyult. A nyugati mitológiával ellentétben a keleten ritkán ábrázolják a sárkányokat gonosz, rosszakaró teremtményeknek. Méretük és képességeik ellenére az ázsiai hagyományok veszélyforrás helyett inkább szerencsehozóként és az ember védelmezőjeként tekintenek a sárkányokra.  

A japán kultúrában is kulcsfontosságú szerepet töltenek be e misztikus lénynek, akiket vízistenségként tisztelnek. A tenger királyaiként is emlegetett sárkányok uralmuk alatt tartják a vizeket, bőséget hoznak a száraz időszakok után, valamint védelmet nyújtanak a tűz ellen is. 

A lények továbbá vallásos jelentőséggel is bírnak, alakjuk ugyanis megtalálható a buddhista ikonográfiában, ahol Buddha és az ő elveinek őrzőjeként ábrázolják őket. Gyakran találkozhatunk sárkányokkal a sintó templomok szentélyének mennyezetén, valamint az ott található kézmosóedények oldalán.

2024 azon belül is a fa sárkány éve, ez az elem pedig a tavasz, a növekedés és az új kezdet szimbóluma. Együtt a sárkány alakváltoztató képességével az idei esztendő valóban dinamikusnak ígérkezik, új változásokat és lehetőségeket garantálva a személyes fejlődésünkre. 

Az új évi időszakban azokat a férfiakat és nőket, akiknek a születési éve megegyezik az adott esztendő horoszkópjával japánul “toshi-otokónak” (“év férfi”) és “toshi-onnának” (“év nő”) nevezik. Ezek a személyek még különlegesebbnek, egyfajta fordulópontnak élik meg az esztendő által tartogatott eseményeket. Ha tehát a születési dátumunk esetleg 1988, 1976, vagy plusz-mínusz 12 évvel ezelőttre esik, akkor igazán izgalmas időszakra számíthatunk.

Keresés