Bentó
Mi is az a bentó doboz?
A bentó egy hagyományos japán ételhordó doboz. Az eredetileg fából hajlított tároló edény több kivehető szinttel és rekesszel rendelkezik, lehetővé téve a változatos és mértékletes étkezést. A dobozok leggyakoribb tartalma a rizs és annak variációi, különféle fehérje forrással és zöldséggel párosítva. Napjainkban a bentók világszerte népszerűségre tesznek szert praktikusságok, sokszínűségük, és környezetbarát funkciójuk miatt.
A bentók történelme
A bentó doboz nemzetközileg elterjedt, és alapvető részét képezi a japán kultúrának. Az évszázadok során a hasznos edény különböző funkciókat látott el, hűen tükrözve az adott társadalmi helyzetet, ezzel is betekintést nyújtva Japán történelmébe.
A szó eredete a 16. század végéig nyúlik vissza, mely bár az ország kulturális fellendülésének időszaka volt, akkoriban a bentó doboz még luxuscikknek minősült. A “Sageju” pontosan egy ilyen bentó volt, melyet főleg természeti csodák, pl. a bimbózó cseresznyefák (hanami) vagy a hulló őszi levelek (koyo) megcsodálására vittek magukkal az emberek.
Az Edo-korszak (17-19. század) békét és fejlődését hozott a japán társadalomnak, melynek köszönhetően az átlagemberek is megengedhették maguknak, hogy minőségi időt töltsenek a
természetben szeretteikkel és egy bentó doboz társaságban. Egyre gyakoribbá váltak az utcai ételárusok is, akik sushi és tempura portékája tovább népszerűsítette a kinti evés gondolatát. Továbbá, a színművészet sem tartozott már kizárólag az elit társadalom kiváltságai közé: az alsóbb osztályrétegek is egyre szívesebben látogatták a színházat, s közben élvezték a bentó egy különleges fajtáját, a “Makunouchi-t”, melyet a nézők az egyes felvonások között fogyaszthattak.
Egy Makunochi napjainkban a tokiói kabuki színházból
(forrás: https://japannanna.com/kabuki-theatre/ )
A 19. század végén, a vasúti közlekedés elterjedésével kialakult a bentó doboz egy a mai napig is elterjedt formája, az „Ekiben”. Ami igazán különlegessé teszi ezt a típusú bentót, az a lokalitása: a nagyrészt vasútállomásokon kapható dobozok helyi specialitásokat tartalmaznak helyi hozzávalókból, ezzel is népszerűsítve mind a japán gasztronómiát, mind a (vasúti) turizmust.
Bentó dobozok ma
Napjainkban a bentó különféle színekben és formákban elérhetőek: a hagyományos fából készült dobozok ma már alumínium és műanyag verzióban is megtalálhatóak, lehetővé téve a mikróban történő melegítést. A hangsúly az ételtároló funkciójukról ma már sokkal inkább a tartalmukra kerül: számos feleség és anyuka rukkol elő kreatívnál kreatívabb ötletekkel, hogy ne csak tápláló, de színes és jópofa ételekkel lepjék meg szeretteiket. Így született meg a „Kyara-ben” is, melyben a fogások aranyos állatokat vagy anime és manga szereplőket szimbolizálnak.
A bentó dobozok előnyei
· elkülönített rekeszei lehetővé teszik, hogy többféle fogást vihessünk magunkkal egyszerre anélkül, hogy érintkeznének, így épek és frissek maradnak az ételek
· környezetbarát alternatíva a műanyag zacskó, alufólia és celofán helyett
· könnyen elmosható és tisztítható, ezért bármikor naprakész
· ösztönzi a mértékletes, kiegyensúlyozott, és színes étrendet
· sokoldalú, hiszen nemcsak egy kiadós ebéd, de délutáni nassolni való szállítására is alkalmas
Tudtad?
A bentókkal nemcsak szeretetünket és odaadásunkat, de akár haragunkat is kifejezhetjük:
a Shikaeshi Bento, avagy “bosszú bentó”, egy frappáns és szórakoztató módja annak, hogy a feleségek párjuk tudtára adják elégtelenségüket. A száraz és ehetetlen rizstől kezdve a törött szívet formázó nori lapokig, a lehetőségek száma végtelen!
(forrás: https://www.katachiware.com.au/shikaeshi-bento/ )